Anne Marsman in Vlam Magazine: “Nare gebeurtenissen uit het verleden kunnen grote impact hebben op je relatie(s) van nu, bijvoorbeeld omdat er (oude) angsten op de achtergrond meespelen wanneer er een conflictsituatie dreigt te ontstaan. Dat is lastig genoeg voor jezelf om mee te dealen, maar ook voor je partner kan het knap frustrerend zijn. Hoe vind je hier samen een weg in?

Het was een zonnige dag in mei, inmiddels acht jaar geleden, toen hij belde. Ik kwam net uit de collegezaal lopen en was onderweg naar mijn fiets. Ik herinner het me als de dag van gisteren: het eerste contact met Frank en hoe blij mijn hart toen voelde. Tegen al mijn verwachtingen in is dat gevoel nooit veranderd. Bij Frank zijn maakt me nog elke dag gelukkig. Destijds had ik nooit geloofd dat wij ooit bij elkaar zouden komen, dat ik überhaupt een serieuze relatie zou krijgen. Ik heb lang met de overtuiging geleefd dat ik ongeschikt was voor relaties, dat niemand het met mij zou volhouden en een relatie niet aan mij was besteed. Daar vond ik mezelf veel te ingewikkeld voor, en het leven trouwens ook.

Tot op zekere hoogte was ik me wel bewust van de impact van trauma in mijn leven, maar het werd pas echt voelbaar binnen mijn relatie met Frank. In de afgelopen jaren heb ik daar veel over geleerd, en hebben wij daar vooral ook samen veel over geleerd en in ervaren. Maar voor we in onze ervaringen duiken, is het goed eerst stil te staan bij wat trauma nu eigenlijk is.

Wat is trauma?

‘Trauma’ betekent letterlijk ‘verwonding’. Een mentale verwonding die kan ontstaan door dingen die er waren maar er niet hadden moeten zijn, zoals geweld of een ongeval. Maar ook door dingen die er hadden moeten zijn maar juist ontbraken, zoals voldoende aandacht en steun. Of iets voor iemand traumatisch is, is heel persoonlijk. Het is de subjectieve beleving die telt: hoe heeft iemand iets ervaren? Hoe bedreigend of overweldigend voelde dat?

Ook de gevolgen van trauma verschillen per persoon en kunnen heel divers zijn. Voor sommigen zijn ze vooral mentaal, voor anderen (ook) fysiek. Sommigen hebben er een periode last van, anderen hun hele leven. Uit veelvuldig onderzoek is gebleken dat een geschiedenis met trauma een belangrijke risicofactor is voor het ontwikkelen van talrijke psychische en lichamelijke aandoeningen, waaronder verslaving, psychose, stemmings- of eetstoornissen, auto-immuunziekten, hart- en vaatziekten, en blaas- en darmproblemen. Daarnaast kan trauma grote impact hebben op je zelfvertrouwen, je eigenwaarde, de mate waarin je in contact bent met je lijf en je emoties, het kunnen voelen en aangeven van grenzen en behoeften, en de mate waarin je kunt en durft te verbinden met mensen om je heen.

De impact van trauma op je relatie


Wanneer traumatische ervaringen zich tussen mensen hebben afgespeeld, bijvoorbeeld in het geval van geweld of verwaarlozing, is de impact op emotioneel en sociaal vlak vaak groter dan wanneer iemand bijvoorbeeld slachtoffer is geworden van een natuurramp of verkeersongeval. Doet een ander mens jou iets aan dan kan dit je vertrouwen in jezelf en anderen enorm beschadigen, maken dat je sociaal contact liever uit de weg gaat, of dat je juist extreem gaat pleasen om anderen maar te vriend te houden. De gevolgen van interpersoonlijk trauma, zoals dit ook wel wordt genoemd, worden binnen een relatie dan ook vaak snel voel- en merkbaar. Voor beide partijen. Temeer omdat het hebben van een relatie an sich al een fikse uitdaging kan zijn: het kan bewust en onbewust van alles triggeren met betrekking tot afstand en nabijheid, wantrouwen en vertrouwen, intimiteit en seksualiteit – wezenlijke thema’s binnen een relatie.”

>> Lees het hele artikel op Vlam Magazine