Groepen voor lotgenoten en naasten

Hoe ga jij om met dissociatie? Wat helpt je, en wat juist niet? Ben jij ook wel eens nieuwsgierig hoe dat voor anderen is? Of heeft jouw partner, vriend(in) of familielid een dissociatieve stoornis?

Onze lotgenotengroepen gaan over het (leren) leven met een dissociatieve stoornis. Naast een luisterend oor en ruimte om te delen, zijn groepen gericht op herstel en eigen regie. In de naastengroep kun je delen over jouw eigen ervaringen en uitwisselen met andere naasten.

Ervaringsdeskundige vrijwilligers organiseren de groepen. De gespreksgroepen bieden geen therapie, en gaan niet in op eventuele traumatische gebeurtenissen in je leven. Lotgenotencontact is vaak heel fijn, maar praten over je belevingswereld – of daarover horen van anderen – kan ook confronterend zijn. We vinden het daarom belangrijk dat je voldoende in staat bent voor jezelf te zorgen om veilig deel te kunnen nemen.

De gespreksgroepen zijn – tenzij anders aangegeven – voor alle lotgenoten met een dissociatieve stoornis, onder meer DIS (dissociatieve identiteitsstoornis), DPDR (depersonalisatie-derealisatiestoornis) of AGDS (anderszins gedefinieerde dissociatieve stoornis). Voor naasten organiseren we aparte bijeenkomsten.

Actieve en (bijna) beginnende lotgenotengroepen

  • Regiogroep Apeldoorn: eerste zaterdagmiddag van de maand
  • Regiogroep Groningen: eerste zaterdagmiddag van de maand
    • Belangrijk: deze groep gaat helaas stoppen per april 2024. We zijn aan het onderzoeken hoe we in Noord-Nederland een nieuwe groep kunnen starten.
  • Regiogroep Utrecht: startdatum nog onbekend
    • Je kunt je al aanmelden. Het is nog niet bekend wanneer deze groep gaat starten, maar vermoedelijk binnen enkele maanden
  • Regiogroep Tilburg: eerste woensdagmiddag van de maand
  • Regiogroep Heerlen: startdatum nog onbekend
    • Je kunt je al aanmelden. Het is nog niet bekend wanneer deze groep gaat starten, maar vermoedelijk binnen enkele maanden

Groepen in opzet

We zoeken momenteel nieuwe contactpersonen (vrijwilligers) om te kunnen voldoen aan de behoefte aan lotgenotencontact. Iets voor jou? We horen graag van je! Van onderstaande groepen weten we dat er behoefte aan is:

Regiogroepen (lotgenotengroepen op locatie)

  • Er is belangstelling van lotgenoten door heel Nederland. Bij minimaal 5 deelnemers kan een groep starten.

Online gespreksgroepen

  • Lotgenotengroep
  • Lotgenotengroep voor mensen met DPDR
  • Naastengroep voor onder andere partners, familieleden of vriend(en) van iemand met een dissociatieve stoornis

Deelnemen aan een gespreksgroep

Een groep bestaat uit minimaal 5 en maximaal (ongeveer) 10 personen. Elke bijeenkomst duurt ongeveer twee uur en vindt maximaal één keer per maand plaats. Vanwege het vertrouwelijke karakter maken we altijd eerst een individueel kennismakingsgesprek met je. Deelname is kosteloos voor verenigingsleden, met uitzondering van je reiskosten.

Ben je nog geen verenigingslid? Je kunt, na een kennismakingsgesprek, vrijblijvend twee keer deelnemen. Daarna is lidmaatschap van de vereniging nodig, waarbij je natuurlijk ook profiteert van de andere voordelen van je lidmaatschap. Neem gerust contact met ons op als je hierover meer wilt weten.

Is er in jouw buurt (nog) geen gespreksgroep?

Ook dan horen we graag van je: bij voldoende belangstelling kunnen we een nieuwe groep opzetten. We kijken uit naar je berichtje via mail@caleidoscoop.nl.

Verenigingsleden zijn ten allen tijde welkom op het ledenplatform, waar ze een oproep kunnen plaatsen om andere leden te ontmoeten. Lees meer over de meetings.

Een groep starten?

Ben jij iemand die een veilige en open sfeer kan helpen bieden? Heb je zelf ervaring met een dissociatieve stoornis, als lotgenoot of als naaste? En wil jij misschien wel een groep starten? Dan maken we graag kennis met je.

Wat doet een contactpersoon?

Een contactpersoon is een ervaringsdeskundig vrijwilliger van Caleidoscoop die een gespreksgroep organiseert en begeleidt. Je regelt de praktische zaken, maar bent ook in staat samen met de groepsleden een prettige en open sfeer te creëren. Gelijkwaardigheid als lotgenoten staat centraal: de groepen bieden geen therapie of behandeling. De groepen richten zich op het (leren) leven met een dissociatieve stoornis. We vinden het belangrijk dat je kunt reflecteren op je eigen proces tot nu toe en dat je kunt uitdragen dat dissociatie voor iedereen een andere ervaring is.

Om je voor te bereiden, volg je een cursus op onze kosten, krijg je individuele begeleiding en heb je intervisiemogelijkheden met andere contactpersonen. Daarnaast ontvang je een onkosten- en vrijwilligersvergoeding. Omdat een groot deel van ons vrijwilligerswerk (zoals vrijwilligersoverleggen) digitaal plaatsvindt, vinden we het belangrijk dat je kunt (beeld)bellen, of bereid bent dat te leren.