Contact met andere lotgenoten of naasten

Hoe ga jij om met dissociatie? Wat helpt je, en wat juist niet? Ben jij ook wel eens nieuwsgierig hoe dat voor anderen is? Voor veel mensen is het niet vanzelfsprekend dat ze herkenning vinden in hun directe omgeving. Je bent welkom in onze gespreksgroep.

Onze lotgenotengroepen gaan over het (leren) leven met een dissociatieve stoornis. Naast een luisterend oor en ruimte om te delen, zijn groepen gericht op herstel en eigen regie. De gespreksgroepen bieden geen therapie of behandeling, en gaan niet in op eventuele traumatische gebeurtenissen in je leven. Ervaringsdeskundige vrijwilligers organiseren de groepen.

De gespreksgroepen zijn – tenzij anders aangegeven – voor alle lotgenoten met een dissociatieve stoornis, onder meer DIS, AGDS of DPDR. We vragen overigens niet naar je diagnose.

Voor naasten hopen we ook groepsbijeenkomsten te gaan bieden. Waarschijnlijk zal dat online zijn. Daarvoor zoeken we naasten die zo’n groep zouden willen begeleiden.

Lotgenotengroepen

  • Regiogroep Apeldoorn: eerste zaterdagmiddag van de maand
  • Regiogroep Tilburg: eerste woensdagmiddag van de maand
  • Online gespreksgroep: eerste zaterdagmiddag van de maand

Voor bovenstaande groepen kun je je aanmelden via mail@caleidoscoop.nl. Na een individuele kennismaking kun je vrijblijvend twee keer deelnemen aan de groep, zonder dat lidmaatschap nodig is. Deze groepen komen in min of meer vaste samenstelling bij elkaar: het is niet mogelijk zonder kennismaking aan te schuiven.

Vanaf september 2024 gaan we lotgenotengroepen aanbieden in een andere vorm, waarbij lotgenoten zich per keer kunnen aanmelden. Zodra er meer bekend is, zullen we je informeren per nieuwsbrief. Ook komen de data en aanmeldlinks in de agenda te staan. Momenteel zijn we aan het voorbereiden en verwachten we op de volgende locaties te kunnen starten:

  • Friesland/Groningen
  • Utrecht
  • Arnhem (Gelderland)
  • Heerlen (Limburg)

Nieuwe vorm gespreksgroep

Klassieke gespreksgroep

Deze klassieke vorm bieden we alleen nog aan voor de groepen die bestonden vóór september ’24 (Apeldoorn, Tilburg, online).

Overeenkomsten tussen beide typen gespreksgroep

Is er in jouw buurt (nog) geen gespreksgroep?

Ons doel is om voor zo veel mogelijk Nederlands sprekende lotgenoten groepen aan te bieden. Daarvoor zijn we afhankelijk van ervaringsdeskundige vrijwilligers die de groepen faciliteren. Zodra we nieuwe groepen hebben, zetten we die in de agenda. Via de nieuwsbrief en onze ledenpost blijf je op de hoogte.

Verenigingsleden zijn daarnaast altijd welkom op het ledenplatform, waar ze een oproep kunnen plaatsen om andere leden te ontmoeten. Lees meer over deze meetings.

Een groep starten?

Ben jij iemand die een veilige en uitnodigende sfeer kan helpen bieden? Heb je zelf ervaring met een dissociatieve stoornis, als lotgenoot of als naaste? En wil jij misschien wel een groep starten? Dan maken we graag kennis met je.

Wat doet een contactpersoon?

Een contactpersoon is een ervaringsdeskundig vrijwilliger van Caleidoscoop die een gespreksgroep organiseert en begeleidt. Je regelt de praktische zaken, maar bent ook in staat samen met de groepsleden een prettige en open sfeer te creëren. Gelijkwaardigheid als lotgenoten staat centraal: de groepen bieden geen therapie of behandeling. De groepen richten zich op het (leren) leven met een dissociatieve stoornis. We vinden het belangrijk dat je kunt reflecteren op je eigen proces tot nu toe en dat je kunt uitdragen dat dissociatie voor iedereen een andere ervaring is.

Om je voor te bereiden, volg je een cursus op onze kosten, krijg je individuele begeleiding en heb je intervisiemogelijkheden met andere contactpersonen. Daarnaast ontvang je een onkosten- en vrijwilligersvergoeding. Omdat een groot deel van ons vrijwilligerswerk (zoals vrijwilligersoverleggen) digitaal plaatsvindt, vinden we het belangrijk dat je kunt (beeld)bellen, of bereid bent dat te leren.