Wat is dissociatie?


Het gevoel ‘los te raken van jezelf of van je omgeving’ noemen we dissociatie. Dissociatie is een toestand waarin gedachten, emoties, waarnemingen en/of herinneringen tijdelijk niet oproepbaar of aanwezig zijn, of minder samenhang vertonen.

Diagnose


Een dissociatieve stoornis wordt vastgesteld door een psychiater of psycholoog. Meestal wordt dit onderzocht met psychologische testen in combinatie met gesprekken.

Behandeling


Effectieve behandeling voor dissociatieve stoornissen kan bestaan uit een combinatie van verschillende methoden. Meestal is dat psychotherapie, eventueel in combinatie met lichaamsgerichte therapie.

Hulpverleners


Ben je op zoek naar professionele hulp of ondersteuning? We krijgen hier veel vragen over. Daarom vind je hieronder een lijst met hulpverleners die ervaring hebben met dissociatie of dissociatieve stoornissen.

Voor naasten


Als je samenleeft of nauw betrokken bent bij iemand die een dissociatieve stoornis heeft, kan dat veel vragen en/ of onzekerheid in je oproepen. Hoe kun je het best omgaan met de ander?

Boeken


We hebben een selectie gemaakt met boeken die over dissociatieve stoornissen, complex trauma en/of gehechtheid gaan. Ze zijn geschikt voor lotgenoten en naasten, maar ook voor behandelaars.