Deze foto toont beeldend werk van een cliënt van PersonaCura en het Centrum Senioren van GGz Breburg. I.v.m. hun privacy heeft De Correspondent hun namen niet vermeld. Fotografie door Wim van Ravenstein

De Correspondent: “Vivian is 67 jaar en slaapt elke nacht met het licht aan. Na haar pensioen krijgt ze eindelijk hulp bij het verwerken van het seksueel misbruik dat haar als kind is aangedaan.

Jan ligt overhoop met zijn familie. Hij houdt van ze, maar ze spreken elkaars taal niet. Op zijn 88ste krijgt Jan een diagnose die een hoop verklaart: autisme.

Ouderen met autisme, pensionado’s met een persoonlijkheidsstoornis, tachtigers met een trauma. Psychotherapeuten Rosalien Wilting (59) en Arjan Videler (54) zien ze elke dag; ze behandelen exclusief 60-plussers.

Ze moesten dan ook twee keer kijken toen ze laatst werden uitgenodigd om te komen spreken op een informatieavond over ‘late diagnose’ van autisme – en daar een zaal vol twintigers aantroffen. Wilting: ‘Ik dacht: zijn dit de kleinkinderen van onze doelgroep? Hulpverleners? Maar tegenwoordig is het laat als je er op je 25ste ‘pas’ achter komt dat je autisme hebt.’

Kleuters met labels, piekerende pandemiepubers, meisjes die bezwijken onder de prestatiedruk op school: aandacht voor de mentale gezondheid van jonge mensen is er volop. Tegelijk vergrijzen we ons een ongeluk, maar hebben we het bijna nooit over hoe psychische stoornissen eruitzien als je oud bent. 

Stel je maar eens een kind van 6 met adhd voor. En nu een adhd’er van 90 in een verpleeghuis.

Ouderen hebben net zo vaak psychische problemen

Gaat het over de mentale gezondheid van ouderen, dan gaat het bijna altijd over dementie. Een wrange blinde vlek, betogen Wilting en Videler. Want zolang we ánder psychisch lijden bij ouderen onvoldoende (h)erkennen, zien die, en hun omgeving, onnodig af in de winter van hun leven.

Om hier aandacht voor te vragen, schreven Wilting en Videler een boek: Met de jaren. Hier vind je meer informatie over hun boek. Voor zorgmedewerkers, hulpverleners, senioren en hun omgeving. Ik spreek ze erover in een beige behandelkamer van PersonaCura, de hoogspecialistische seniorenafdeling van GGz Breburg, een instelling vlak bij het centrum van Tilburg.”

>> Lees of luister het hele artikel op De Correspondent.