Je hebt waarschijnlijk al eens gezien dat we dat bieden, of misschien heb je zelfs deelgenomen: gespreksgroepen voor lotgenoten. We hebben twee nieuwtjes voor je: er start een online groep, en we gaan onderzoeken of een nieuwe vorm beter aansluit bij jullie behoefte.
Online lotgenotengroep gaat van start
Op 1 juni – en daarna elke eerste zaterdagmiddag van de maand – start een online gespreksgroep voor lotgenoten. Wil je deelnemen aan deze groep? Dan maken we graag een kennismakingsgesprek met je, waarna je deel kunt nemen. Ook als je nog geen lid bent, kun je vrijblijvend twee keer deelnemen.
Er zijn daarnaast groepen in Apeldoorn en Tilburg, waar je terecht kunt. Vanwege de grote belangstelling voor deze twee groepen, kan het zijn dat je jammer genoeg niet onmiddellijk terecht kunt.
Heb je interesse? Meld je aan via mail@caleidoscoop.nl.
Opzet nieuwe vorm gespreksgroepen
Al jaren vinden er bij Caleidoscoop groepsbijeenkomsten plaats. Die zijn eens per maand in een min of meer vaste samenstelling. We merken dat er weliswaar veel behoefte aan lotgenotencontact is, maar dat er een aantal terugkerende problemen zijn, waardoor het niet lukt om te voldoen aan deze vraag. Daarom gaan we onderzoeken of een aangepaste vorm beter aansluit.
De belangrijkste verschillen op een rijtje:
Nieuwe vorm gespreksgroep
- Aanmelden per bijeenkomst, waarbij een kort voorstelbericht wordt gevraagd
- Thema van tevoren bekend
- Samenstelling kan per keer verschillen
- Lidmaatschap niet nodig
- Eens per kwartaal per locatie
Klassieke gespreksgroep
- Vaste groepssamenstelling
- Individueel kennismakingsgesprek nodig, daarna neem je deel aan de groep
- Lidmaatschap nodig na twee keer deelnemen
- Een keer per maand
Deze klassieke vorm bieden we alleen nog aan voor de groepen die bestonden vóór september ’24 (Apeldoorn, Tilburg, online).
Waarom deze nieuwe vorm?
Het lijkt tegenstrijdig: minder bijeenkomsten per locatie – hoe gaat dat helpen? En wordt het niet onveiliger of oppervlakkiger als de groep steeds van samenstelling wisselt? Dat zijn begrijpelijke zorgen. We leggen het graag uit, en hebben ons voor deze nieuwe vorm ook laten inspireren door hoe andere patiëntenorganisaties dit doen. We evalueren volgend jaar of de nieuwe vorm bevalt.
- Deelnemers hebben in de hulpverleningswereld al vaak te maken met wachtlijsten of aanmeldstops. Doordat onze groepen meestal vol waren, liepen ze daar bij ons ook tegenaan – of moesten ze lang wachten voor ze konden deelnemen. Tegelijkertijd waren in de bestaande groepen niet alle deelnemers iedere keer aanwezig, waardoor er in theorie wel ruimte zou zijn voor nieuwe mensen.
- Onze ervaringen met de themabijeenkomsten en ontmoetingsdagen hebben geleerd dat lotgenotencontact ook verdiepend kan zijn als je elkaar nog maar net kent. Daarvoor is vooral een prettige, uitnodigende sfeer nodig.
- Deelnemers houden de vrijheid om elke bijeenkomst deel te nemen. Ook kunnen ze onderling contacten leggen als ze elkaar vaker willen zien.
- Lidmaatschap is niet langer verplicht. Wel vragen we iedere deelnemer bij aanmelding een kort voorstelberichtje te schrijven. De voorstelstukjes van de deelnemers sturen we samen met de uitnodigingsmail van een bijeenkomst mee, zodat iedereen al een beetje weet wie er deelneemt.
- Doordat een vrijwilliger nu maar eens per kwartaal een bijeenkomst hoeft te faciliteren, is er minder druk op de vrijwilligers. Dat maakt het makkelijker voor een vrijwilliger om zich te verbinden aan deze taak, en leidt er hopelijk toe dat we juist op meer locaties een groep kunnen bieden. Het wordt zo ook makkelijker om nieuwe contactpersonen in te werken.
Hoe kan ik me aanmelden?
We hopen deze groepen vanaf september 2024 aan te kunnen bieden. Aanmelden kan nu nog niet, maar later dit jaar via de agenda, waar je per bijeenkomst een aanmeldlink vindt. Zodra ze daar staan, krijg je een update via de ledenpost en de nieuwsbrief.
Meer weten over gespreksgroepen?
Lees hier verder. Daar lees je meer over waar de groepen voor zijn, welke tijden er zijn en wat je kunt doen als er (nog) geen groep bij jou in de buurt is.
Voor naasten willen we ook graag onderling contact bieden. We zoeken daarvoor vrijwilligers die deze groepen willen begeleiden.