Datum: zaterdag 30 september 2023
Tijd: 11:00 - 17:00
Locatie: Nieuwe Buitensociëteit, Stationsplein 1

Landelijke ontmoetingsdag Caleidoscoop

“Dissociatie – hoe verbind jij je?”

Hoera, we hebben een hele toffe ontmoetingsdag voor je in petto! Ben jij er ook bij? 

Dissociatie heeft invloed op de manier waarop we met onszelf en/of onze omgeving in contact zijn. Gedurende deze dag kun je kiezen uit verschillende talen om verbinding te maken: de taal van beeld, tekst, muziek, beweging en via je stem. Wat maakt jou nieuwsgierig?

> Geef je op via deze link, uiterlijk 14 september <
De inschrijving is gesloten. Het is helaas niet meer mogelijk om je aan te melden.

Wanneer? Zaterdag 30 september, 11 – 16 uur
Waar? De Nieuwe Buitensociëteit, Stationsplein 1, Zwolle  

Het programma richt zich vooral op lotgenoten en naasten. Het maakt niet uit of je verenigingslid bent. Het enige wat je hoeft te doen is je aan te melden voor 14 september. Kom je samen met iemand? Geef je dan allebei apart op. We baseren ons namelijk voor de catering en planning op het aantal verwachte bezoekers. Afmelden kan via een link in de bevestigingsmail.

Deelname is gratis. Je kunt een vrijblijvende donatie toevoegen, bijvoorbeeld omdat je dagen als deze waardevol, of ons werk op het gebied van dissociatieve stoornissen, belangrijk vindt.

Programma

Een uitgebreide beschrijving van de programma-onderdelen vind je onder aan deze pagina.

10.30 uur | Inloop en intekening voor workshops

11.00 uur | Welkom & inleiding op het dagthema

11.10 uur | “In gesprek over dissociatie” – met Anne van Winkelhof & Henriëtte Twilhaar

12.45 uur | “Op zoek naar mijn klank, mijn ritme” – Merel vertelt en speelt op haar handpan

12.55 uur | Afronding ochtend & overgang naar de middag

13.00 uur | Lunch

14.00 uur | Workshops. Je kunt kiezen uit:

  1. “Mijn naam is haas” – door Judith Bruynzeels (tekenen of schrijven)
  2. “De kracht van de vier elementen” – door Dineke Bakker (bewegen)
  3. Gespreksgroepen voor lotgenoten en naasten
  4. Mindful wandelen: “Zet je zintuigen aan” – door Antoinette Grintjes en Berry

15.45 uur | Gezamenlijke afronding in de plenaire zaal

16.00 uur | Borrel & mogelijkheid na te praten (tot 17:00 uur)

Zorgen voor jezelf

We nodigen je uit om voor jezelf te zorgen en naar je eigen grenzen te luisteren. Het is dus altijd oké als je eerder weg wilt, of als je tijdens de dag behoefte voelt om je even terug te trekken. Je kunt een plekje binnen zoeken of even buiten lopen. Op vijf minuten loopafstand ligt een klein parkje met dierenweide: Park Eekhout. 

Heb je vragen of wil je iets delen? De vrijwilligers van Caleidoscoop herken je aan hun badge; voel je vrij ons aan te spreken. 

Locatie & bereikbaarheid

De Nieuwe Buitensociëteit (Stationsplein 1) ligt direct tegenover station Zwolle, en is dus met het OV uitstekend te bereiken. Kom je met de auto? Parkeren kan in parkeergarage Stationsplein (tegenover De Buitensociëteit, €11,- per dag) of aan de andere kant van het station (o.a. Lübeckgarage, €6,50 per dag).  

De locatie is rolstoel- en assistentiehond-vriendelijk. Heb je deze of andere voorzieningen nodig om onbelemmerd deel te kunnen nemen? Laat het ons weten bij je aanmelding.

Contact

Heb je vragen of opmerkingen over de ontmoetingsdag? Mail dan naar bestuur@caleidoscoop.nl

We kijken uit naar je komst op 30 september!

Hartelijke groet,

Team Caleidoscoop 

Meer over het programma

Plenair: “In gesprek over dissociatie”  – met Anne van Winkelhof en Henriëtte Twilhaar

Onze ervaring met dissociatie – en de zoektocht naar ons eigen verhaal – is altijd persoonlijk. Vaak begint die in isolement, in schijnbare stilte. Als je zo ver bent dat je ervaringen van anderen leest over een dissociatieve stoornis of dissociatie, kan dat tegelijkertijd bevrijdend én confronterend zijn.

Wat nu als onze persoonlijke ervaring niet precies zo is als de verhalen die we lezen of horen? Welke rol speelt schaamte en zelftwijfel bij het erkennen van je eigen ervaringen? Hoe praten we met onszelf en met anderen over dissociatie? Anne en Henriëtte gaan in gesprek over dissociatie, met elkaar en met de bezoekers.

Anne van Winkelhof is auteur van het boek ‘Alles wat ik wilde zeggen maar niet zei’ en ervaringsdeskundig trainer.
Henriëtte Twilhaar is voorzitter van Caleidoscoop en ervaringsdeskundig gespreksbegeleider  

Workshop 1: “Mijn naam is haas” – door Judith Bruynzeels

Mijn naam is haas is een project van JUDKA theatermakers onder leiding van Judith Bruynzeels. Dit project maakt misbruik bespreekbaar en dissociatie invoelbaar door middel van een audiovertelling, poëzie en een voorstelling in boekformaat.

Het boek is als een reis door een gefragmenteerd geheugen. Het is een plek waar de dieren spreken.  Het toont een wereld die zich letterlijk laat ontvouwen. De dieren zijn karakters en zijn veelal verkreukeld in het gezicht en lijf. Het roept een universele emotionele taal op.

Het biedt je ingangen om vragen te kunnen stellen. Via de dieren kom je in gesprek met jezelf en met de ander.

Wat ga je doen in de workshop? 

Vanuit de reis door het boek, gaan we dat wat ons raakt, verwonderd of nieuwsgierig maakt, zelf vormgeven. Dit doen we door te gaan tekenen of schrijven. 

In de 90 minuten durende workshop beginnen we eerst zelf op ons eigen tempo met het boek te bekijken. Daarna zal ik je op weg helpen om de ervaring die het boek oproept vorm te geven.  

Vanuit kleine gekaderde opdrachten wordt ruimte geboden om dat wat vaak onzegbaar is, voelbaar te maken.  

Voor wie? Deze workshop is toegankelijk voor iedereen: lotgenoten, naasten en andere geïnteresseerden. Er is plaats voor maximaal 15 deelnemers. 

Workshop 2: “De kracht van de vier elementen” Door Dineke Bakker 

Vervelende ervaringen kunnen de relatie met je eigen lichaam verstoren. Hierdoor merk je niet altijd welke signalen je lichaam geeft. Deze signalen zijn er om je te beschermen, maar dat kan anders gaan voelen door trauma. Door het negeren van lichaamssignalen, raakt je lichaam bijvoorbeeld overbelast, kun je niet goed meer aangeven wat je grenzen zijn of raak je het vertrouwen in jezelf kwijt. 

Wat ga je doen in de workshop? 

In deze workshop wordt je uitgenodigd om aan de hand van de vier elementen, met muziek en beweging, meer in contact te komen met je gevoel en je grenzen. 

De vier elementen en hun krachten zijn: 

    • De stevigheid van de aarde 
    • De lichtheid van de wind/lucht 
    • De vreugde van het vuur 
    • De drijfkracht en de zachtheid van het water 

Door te voelen en te luisteren, maar ook je intuïtie te volgen, kun je dichter bij jezelf blijven. Met meer vertrouwen in je lichaam ontstaat een betere samenwerking tussen lichaam en geest. 

Voor wie? Deze workshop is voor mensen met trauma, naasten en anderen die meer in contact willen komen met hun lichaam.  

Dineke Bakker is ervaringsdeskundige en lichaamsgericht therapeut.  

Workshop 3: Gespreksgroepen voor lotgenoten en naasten  

Er zijn minimaal twee gespreksgroepen: één voor lotgenoten en één voor naasten. We gaan bij de lotgenotengroep eventueel in kleinere groepjes uiteen, afhankelijk van het aantal deelnemers en waar zij het over willen hebben. We nemen het dagthema als uitgangspunt en bepalen gezamenlijk het gespreksonderwerp.  

Bijvoorbeeld: (Hoe) praat jij over dissociatie? Wat betekent ‘je verbonden voelen’ eigenlijk voor jou? Wanneer voel jij je écht begrepen en gezien? Welke invloed heeft schaamte en zelftwijfel? Wat zou jij graag willen leren accepteren van jezelf?  

Workshop 4: Mindful op pad – zet je zintuigen aan

Wandelen is een fijne manier om je te ontspannen. Tijdens een mindful wandeling richt je je aandacht op wat je zintuigen je vertellen. Je bent je bewust van wat je voelt en van je omgeving, waarbij je oordelen over je waarnemingen loslaat.  

Antoinette en Berry zijn je gids tijdens deze wandeling: ze hebben een mooie route in Zwolle uitgezet. Je wordt uitgenodigd om al je zintuigen te gebruiken en krijgt tips. Wil je liever zelfstandig of samen met iemand de route lopen? Dat kan ook.  

Als het regent, bieden we binnen een alternatief aan.