Contact met andere lotgenoten of naasten

Hoe ga jij om met dissociatie? Wat helpt je, en wat juist niet? Ben jij ook wel eens nieuwsgierig hoe dat voor anderen is? Voor veel mensen is het niet vanzelfsprekend dat ze herkenning vinden in hun directe omgeving. Je bent van harte welkom in onze gespreksgroepen.

Onze groepsbijeenkomsten gaan over het (leren) leven met, en/of herstellen van een dissociatieve stoornis. Je wisselt persoonlijke ervaringen uit met andere aanwezigen.

De gespreksgroepen bieden geen therapie of behandeling, en gaan niet in op eventuele traumatische gebeurtenissen in je leven. Ervaringsdeskundige vrijwilligers begeleiden de bijeenkomsten.

De lotgenotengroepen zijn – tenzij anders aangegeven – voor iedereen met een dissociatieve stoornis. Bijvoorbeeld DIS, AGDS of DPDR. We vragen niet naar je diagnose. Deze groepen zijn zowel op locatie als online beschikbaar.

De naastengroepen (meestal partners, ouders of kinderen van iemand met een dissociatieve stoornis) zijn op dit moment alleen online.

Lotgenoten- en naastenbijeenkomsten

We zijn in 2025 gestart met een nieuwe vorm van lotgenoten- en naastencontact. Je meldt je daarvoor per keer aan via de agenda. Je kunt je inschrijven voor:

We verwachten in de tweede helft van dit jaar op meer plekken bijeenkomsten te bieden. We zijn momenteel bezig om op deze plekken groepen op te zetten: Zwolle, Arnhem, Breda. Zodra er nieuwe bijeenkomsten zijn, vind je ze in de agenda. Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte.

Lotgenotengroepen (oude stijl)

De lotgenotengroepen oude stijl komen in min of meer vaste samenstelling bij elkaar. Na een individuele kennismaking kun je vrijblijvend twee keer deelnemen aan een groep. We zetten voorlopig geen nieuwe groepen in deze vorm op. In het bestuursverslag van ’23 en ’24 leggen we uit waarom.

Nieuwe vorm gespreksgroep

Om je aan te melden vul je een kennismakingsformulier in, inclusief voorstelberichtje voor de andere deelnemers. Dit vervangt een individueel kennismakingsgesprek.

Oude stijl gespreksgroep

Deze oude stijl bestaat alleen nog voor de groepen die vóór september ’24 zijn gestart (Apeldoorn en Tilburg).

Wat is hetzelfde gebleven?

Is er in jouw buurt (nog) geen gespreksgroep?

Ons doel is om voor zo veel mogelijk Nederlandstalige lotgenoten en naasten bijeenkomsten aan te bieden. Daarvoor zijn we afhankelijk van vrijwilligers die de groepen faciliteren.

Verenigingsleden bieden we de mogelijkheid om een oproepje te plaatsen op het ledenplatform. Of om te reageren op iemand anders die lotgenoten of naasten in de buurt zoekt. Lees meer over deze meetings.

Contactpersoon worden

Ben jij iemand die een veilige en uitnodigende sfeer kan helpen bieden? Kun je reflecteren op je eigen ervaring met een dissociatieve stoornis, als lotgenoot of naaste, en ben je al wat verder in je proces? Dan maken we graag kennis met je.

Wat doet een contactpersoon?

Een contactpersoon is een ervaringsdeskundig vrijwilliger van Caleidoscoop die een gespreksgroep faciliteert. Je regelt de praktische kant ervan en begeleidt het groepsproces. Dat kan in je eentje of met z’n tweeën, afhankelijk van je voorkeur en ervaring.

Om je voor te bereiden, krijg je van ons een cursus aangeboden en is er in de startfase individuele begeleiding. Er is daarnaast eens per kwartaal intervisie en tussentijds overleg met andere contactpersonen is altijd mogelijk. We vergoeden natuurlijk je reiskosten en je krijgt een vrijwilligersvergoeding van ons.