Naast de gedragscode die in het algemeen geldt, hebben we voor de gespreksgroepen huisregels. Als je deelneemt aan een bijeenkomst, gaan we er van uit dat je ze hebt gelezen en dat je je aan deze afspraken houdt.
Onder de huisregels vind je aanvullende informatie voor deelnemers: over geld, hulpmiddelen, aanwezigheid van vrijwilligers of bestuursleden, intervisie en verslaglegging en wat je kunt doen bij klachten of problemen.
We zijn samen verantwoordelijk voor de sfeer en veiligheid in de groep
- We zijn nieuwsgierig naar elkaars ervaring en luisteren naar elkaar. Ieders verhaal is anders en doet er toe.
- We zorgen er voor dat iedereen spreektijd kan nemen.
- We praten met elkaar in plaats van over elkaar, en roddelen niet.
- Bij online groepen is ieder deelnemer in beeld en zorg je er voor dat niemand anders mee kan kijken of luisteren. Als je camera niet werkt of aan staat, kun je niet deelnemen.
- Er mogen geen opnames of foto’s worden gemaakt van deelnemers of bijeenkomsten.
Ieder is zelf verantwoordelijk voor zijn/haar/hun eigen welzijn en grenzen
- Je bent voldoende in staat om voor jezelf te zorgen om zelfstandig en veilig deel te kunnen nemen.
- Je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag, en bent daarop aanspreekbaar.
- Je kunt zelfstandig – of met hulp van iemand uit je eigen netwerk – van en naar de groep komen.
- Tijdens de bijeenkomst mag je de zaal (of online bijeenkomst) altijd even verlaten en op je eigen moment terugkomen. We gaan niet achter je aan, en gaan er van uit dat je op deze manier voor jezelf zorgt.
- Je mag altijd eerder stoppen. Meld het even aan de contactpersoon, zodat die weet dat je weg gaat.
De gespreksgroepen en vereniging bieden geen therapie, diagnostiek of begeleiding
- We gaan niet in op eventuele traumatische gebeurtenissen.
- We zijn ons er van bewust dat iedereen iets anders behulpzaam en belangrijk kan vinden bij het omgaan met, en herstellen van een dissociatieve stoornis.
- We geven geen ongevraagd advies aan elkaar.
- We vragen niet naar een officiële classificatie en/of diagnosticeren elkaar niet.
- Als je in crisis bent, maak je gebruik van je eigen netwerk
- Ervaringsdeskundige vrijwilligers begeleiden het groepsproces en zijn je eerste aanspreekpunt, maar geven geen therapie, coaching of individuele begeleiding/ondersteuning.
Omgaan met dissociatie en triggers
- We delen de ervaring met één of meerdere vormen van dissociatie, en begrijpen dat dat ook (zichtbaar of onzichtbaar) kan gebeuren tijdens een bijeenkomst. Deelname kan zowel fijn als spannend zijn, zeker als je nog niet of nauwelijks over je ervaringen hebt gedeeld.
- Als de mate van dissociatie de zorg van de groepsleden of vrijwilliger(s) vereist, gaan we er van uit dat deelname op dit moment zowel jouw draagkracht als die van de groep overstijgt. Als dit het geval is of lijkt, gaan we daarover met je in gesprek.
- Triggers verschillen sterk per persoon. Net als in het dagelijks leven, kunnen we deze tijdens de bijeenkomst tegenkomen. We zoeken ze niet op, maar vermijden ze ook niet op basis van persoonlijke voorkeuren of behoeften.
- Als je veel last hebt van trigger(s), raden we je aan om dit bijvoorbeeld met een professional te bespreken en manieren te zoeken daar mee om te gaan.
Privacy en vertrouwelijkheid
- Iedereen heeft recht op privacy. Alle deelnemers gaan vertrouwelijk om met wat ze horen in de groep, en delen geen namen, contactgegevens en verhalen met derden.
- Voor naastengroepen geldt: de focus ligt op het delen over je eigen ervaring, en niet op het verhaal van je naaste.
- Aanmelding (inclusief het naar waarheid verstrekken van contactgegevens) is verplicht. De privacyverklaring van Caleidoscoop is van toepassing op de verwerking van die gegevens.
- Alle communicatie over de groepen – bijvoorbeeld voor uitnodigingen voor de bijeenkomst – vindt plaats via mail. De mailadressen van de deelnemers worden daarbij voor elkaar verborgen. Alleen in noodzakelijke gevallen nemen we telefonisch contact op.

Aanvullende informatie voor deelnemers
Financieel
Deelname aan de groepsbijeenkomsten is gratis. Lidmaatschap van de vereniging is niet verplicht.
Zijn de bijeenkomsten waardevol voor je en wil je het werk van de vereniging steunen? Dat stellen we erg op prijs, en kan bijvoorbeeld door lid of donateur te worden.
- Lidmaatschap: www.caleidoscoop.nl/lid-worden
- Donaties: www.caleidoscoop.nl/donatie
Hulpmiddelen
Hulp- of assistentiehond
Een officiële hulp- of assistentiehond is een wettelijk toegestaan hulpmiddel en is dus altijd welkom. We verwachten dat je hond aan het werk is voor jou, en dus rustig en aangelijnd bij jou is en blijft. Als je hond erg onrustig is of regelmatig blaft, vragen we je om (buiten de zaal) samen tot rust te komen.
Van de andere deelnemers verwachten we dat zij de hond niet aanspreken of op een andere manier afleiden. Deze is namelijk aan het werk voor z’n mens en heeft daar zijn volledige aandacht voor nodig.
Rolstoel en andere hulpmiddelen
We houden er bij het zoeken van een locatie rekening mee dat de ruimtes rolstoeltoegankelijk zijn en dat er een toegankelijk toilet is. Heb je andere hulpmiddelen, zoals een gebarentolk of gebruik je audio-descriptie? We horen het graag, zodat we daar bijvoorbeeld bij de indeling van de zaal rekening mee kunnen houden.
Aanwezigheid van vrijwilligers of bestuursleden
Zo af en toe schuift een vrijwilliger-in-opleiding of bestuurslid aan in een groep. Dat kan verschillende redenen hebben.
Als het gaat om een bestuurslid:
- We vinden het belangrijk dat het bestuur benaderbaar en zichtbaar is, en niet alleen in beeld is als er problemen zijn
- We bieden ondersteuning aan de vrijwilliger(s) die de groep faciliteren
- We hebben geconstateerd dat er een lastige situatie in de groep is ontstaan en willen daarover met elkaar praten
Als het gaat om een vrijwilliger:
- We vinden het belangrijk dat een vrijwilliger die zelf een groep gaat begeleiden, praktijkervaring heeft als deelnemer
- We willen een vrijwilliger inwerken en laten oefenen met de rol van contactpersoon
Wat kun je verwachten van vrijwilliger(s) en de vereniging?
Er is altijd minimaal één ervaringsdeskundige vrijwilliger aanwezig als facilitator en aanspreekpunt. Ze begeleiden het groepsproces en zorgen voor de randvoorwaarden, zoals het regelen van de locatie. Ze mogen deelnemers er op aanspreken als zij zich niet houden aan de afspraken. Vrijwilligers bieden geen individuele ondersteuning of begeleiding.
Alle groepen zijn onderdeel van Caleidoscoop. Vrijwilligers zijn actief namens de vereniging en vallen onder haar verantwoordelijkheid. Het bestuur draagt deze verantwoordelijkheid namens de vereniging. Dat betekent ook dat ze zorg draagt voor de groepen en vrijwilligers, en er op let dat de gemaakte afspraken nagekomen worden. Als dat nodig is, handhaaft het bestuur die afspraken.
Intervisie en verslaglegging
Vrijwilligers die gespreksgroepen begeleiden, hebben intervisie met elkaar en bespreken hoe het gaat in de groepen. Daarbij brengen ze praktijkvoorbeelden in. Zo ontwikkelen ze zich als gespreksbegeleider en leren ze van en met elkaar. En kunnen we voorkomen dat lastige situaties escaleren. De contactpersonen gaan altijd zorgvuldig om met deze informatie.
Van elke bijeenkomst wordt een kort verslagje gedeeld in de werkgroep voor de gespreksgroepen. Daarin staat:
- Het aantal deelnemers (zonder namen) en de aanwezige contactpersonen (met namen)
- De belangrijkste onderwerpen die aan bod kwamen (kort of in steekwoorden)
- Wat de persoonlijke ervaring was van de contactpersoon. Bijvoorbeeld wat opviel tijdens de bijeenkomst, wat prettig was en/of wat lastig was.
- Eventueel: of iemand behoefte heeft aan verder intern overleg of intervisie over een bepaald onderwerp
We doen dit omdat we daarmee intervisie en onderling leren makkelijker maken. Ook is het voor ons als vereniging belangrijk dat we weten wat er in de groepen speelt en hoeveel mensen aanwezig zijn. En of/op welke manier eventueel ondersteuning nodig is.
Ik heb een klacht of probleem
Fouten en misverstanden zijn menselijk – het overkomt ons allemaal. We gaan daarom graag in gesprek als er iets is dat je onprettig vindt, of een probleem of klacht hebt.
Probeer het eerst met de persoon in kwestie te bespreken. Lukt of kan dat niet, of leidt het niet tot een oplossing? We hebben een klachtenregeling waarbij je een beroep kunt doen op bemiddeling. Je kunt terecht bij het bestuur of de bemiddeling.
- Bestuur: bestuur@caleidoscoop.nl
- Klachtenregeling en bemiddeling: www.caleidoscoop.nl/klachtenregeling
- Gedragscode en andere afspraken: www.caleidoscoop.nl/gedragscode
Bij conflicten streven we naar gesprek en oplossing. Het bestuur wordt altijd door de begeleidende vrijwilliger(s) op de hoogte gesteld als er lastige of problematische situaties zijn in de groep. Deelnemers kunnen problemen ook zelf melden aan het bestuur.
In het uiterste geval kan het bestuur besluiten om een deelnemer de toegang te ontzeggen en/of een vrijwilliger uit diens functie te ontheffen. Dat doen we nooit zomaar: we gaan altijd eerst in gesprek met alle betrokkenen en willen alle kanten van het verhaal graag horen. Zo’n ingrijpend besluit moet altijd zwaarwegende redenen hebben. Het wordt gebaseerd op, en getoetst aan het beleid van de vereniging.
Heb je vragen of opmerkingen? We staan je graag te woord.