Heb jij de afgelopen 10 jaar een kortdurende, hoogintensieve traumabehandeling gevolgd? Doe dan mee aan de studie ‘Snelle Interventies Langdurige Impact’ van UMC Utrecht. Zo draag je bij een meer inzicht in de ervaringen en effectiviteit van deze vorm van behandeling.

Doel van het onderzoek

Met dit onderzoek willen we in kaart brengen hoe mensen met traumatische ervaringen hoog intensieve kortdurende traumabehandeling ervaren. Hoogintensieve kortdurende traumabehandeling is een intensieve PTSS-behandeling die binnen enkele dagen plaatsvindt. Patiënten krijgen meerdere behandeluren per dag met methoden zoals EMDR en exposuretherapie, vaak afgewisseld met fysieke activiteiten. Het doel is om trauma snel te verwerken en klachten te verminderen.

Deze aanpak is effectief voor sommige patiënten, maar er is kritiek op de hoge belasting en beperkte aandacht voor onderliggende problematiek. Met de inzichten uit dit onderzoek kunnen we behandelingen in te toekomst beter afstemmen op de behoeften van cliënten.

Achtergrond

Mensen die traumatische ervaringen hebben opgedaan ontvangen vaker en sneller een kortdurende en intensieve behandeling in de ggz. Er is weinig bekend over de ervaringen van deze cliënten en ook is niet duidelijk voor wie deze korte hoog intensieve behandelingen goed werken en voor wie mogelijk minder of niet.

Deelname

Als u meedoet, vragen wij u eenmalig een online vragenlijst in te vullen. De vragen gaan over de door u gevolgde traumabehandeling. Meedoen duurt ongeveer 20 minuten waarna deelname voltooid is.

Mocht u ons nog persoonlijk uw verhaal willen vertellen in een gesprek, dan kunt u ons benaderen. Omdat de onderzoeker niet alle deelnemers persoonlijk kan spreken, worden slechts enkele deelnemers daadwerkelijk uitgenodigd voor een gesprek. Indien u zich hiervoor opgeeft en u wordt geselecteerd dan ontvangt u binnen een maand een uitnodiging voor een gesprek.

Deelname aan dit onderzoek is volledig vrijwillig. Dit betekent dat u uw deelname op elk gewenst moment en zonder enige uitleg kunt beëindigen. Dit zal geen nadelige gevolgen voor u hebben. U hoeft ook geen reden op te geven als u stopt.

Voordelen en risico’s

Het onderzoek kan emotioneel wat van u vragen, u kunt herinneringen krijgen van de eerdere behandeling. Ook kost het invullen van de vragen enige tijd en energie. Mocht u ongemak ervaren dan staat het u vrij om vragen over te slaan of de vragenlijst geheel af te breken. Mocht u de vragenlijst volledig hebben ingevuld, dan kunnen wij uw antwoorden echter niet meer verwijderen, omdat wij gecodeerd opslaan en niet weten welke gegevens bij welke persoon horen.

Als u tijdens of na het invullen van de vragenlijst ongemak ervaart of behoefte heeft aan ondersteuning, kan u altijd contact opnemen met:

  • Online chat van PsychoseNet (https://www.psychosenet.nl/chat/) of een vraag stellen via het online spreekuur (https://www.psychosenet.nl/online-spreekuur/)
  • Laagdrempelig informatie ontvangen via Traumanet (www.traumanet.nl).

Deze toegangspoorten zorgen ervoor dat er altijd een directe mogelijkheid is om zorgen of vragen te delen en te bespreken met een professional of ervaringsdeskundige. U ontvangt geen vergoeding voor uw deelname.