Onlangs lanceerde project DIS is me thema 5: DIS is how I do it – Over herstel. Uit de antwoorden op de vragen bleek dat er zoveel meer bijdraagt aan herstel dan alleen behandeling. Ook contact met anderen, in de natuur zijn, plezierige activiteiten en rust doen ons goed.

Dansend

“De weg naar herstel heb ik op vele manieren afgelegd: ik heb gezwommen, gerend, stilgestaan, ik ben gevallen en opgestaan, maar ik heb vooral gedanst. Als kind thuis op mijn kamertje, was ik een prachtige ballerina, met een schitterende balletjurk aan. Daar stond ik dan in het theater, waar iedereen voor mij applaudiseerde. Hiermee ontvluchtte ik de wanorde en kwam ik terecht in een sprookjesachtige wereld.

Nog steeds is dans dé uitlaatklep bij uitstek. Nog steeds vind ik het lastig om woorden te vinden voor mijn innerlijke chaos, angst, pijn en verdriet. Met bewegen is dit wel mogelijk. Ik kan beter aan iemand laten zíen hoe ik me voel, dan het uitleggen.”

– Iemand met DIS

Binnen dit thema viel het op hoeveel verschillende activiteiten bij kunnen dragen aan je herstel op verschillende manieren. Soms is een activiteit herstelbevorderend omdat je zinvol bezig kunt zijn, soms juist om dat je alles even los kunt laten en soms omdat je jezelf ermee kunt uitdrukken. Er werd ook een aantal keren benoemd hoe helpend het kan zijn om activiteiten te ondernemen die waarbij je omgeving helemaal niet merkt dat je DIS hebt:

Voor mij is het belangrijk om te werken. Op mijn werk val ik niet op en doe ik gewoon mijn ding, net als ieder ander. In mijn rol als werknemer wordt mijn gezonde stukje aangesproken. Mijn werk gaat me goed af en zo besteed ik mijn dag op een zinvolle manier. Soms heb ik een hectische nacht, maar als ik dag erna toch ga werken blijf ik in mijn ritme. Bovendien ervaar ik op die manier ook weer wat fijne, positieve of neutrale momenten.

Bekijk de antwoorden op de open vragen en het thema op dis-is-me.nl.