Update op 28/4/2021: dit dossier is officieel overgedragen aan Spotlight, dat gevormd is door de werkgroepleden die zich hier mee bezig hielden binnen Caleidoscoop.

1 oktober 2020 is de brief en de verhalenbundel van Caleidoscoop aan minister Grapperhaus verstuurd. In de bijlage de brief.

Woensdag 30 september hebben we drie kamerleden gesproken die de brief en bundel al hadden ontvangen, dat zijn Michiel van Nispen (SP), Niels vd Berge(GL) en Attje Kuiken (PvdA). Het belangrijkste punt dat ze maken en verspreiden is: Ritueel misbruik bestaat.
In hun aanpak stellen ze dit niet ter discussie, het is een uitgangspunt geworden. Deze eerste zege is dus al binnen dankzij de uizending van Argos hierover. Dat is een goed begin.

De drie Kamerleden waren onder de indruk van onze verhalen en vinden het waardevol dat deze verspreid worden onder de verschillende kamerleden, woordvoerders en commissies. Van Nispen heeft op 1 oktober onze brief naar dhr Grapperhaus verstuurd. Het algemeen overleg van 6 oktober is helaas wel veranderd in een schriftelijk overleg.
 
Zoals jullie kunnen zien in de brief aan de minister zijn er veel instellingen die ondertekend hebben. Vanwege de drukte hebben we niet alle instanties kunnen vragen en er zijn ook nog veel individuen die willen ondertekenen. Het is hartverwarmend hoe verschillende partijen ons steunen en helpen. Wij zullen doorgaan met de actie na 6 oktober aangezien we niet verwachten dat alles in één vergadering gaat veranderen.

Dat betekent:

  • dat mensen nog steeds hun verhaal kunnen beschrijven en deze bij ons inleveren
  • Dat we op zoek gaan naar meer instellingen die zich achter ons doel scharen
  • Dat we media benaderen om meer bekendheid te geven aan de aard van deze problemen.

Momenteel worden enkele overlevers geinterviewd voor een uitgebreid artikel in de Telegraaf, dat zal als het goed is 6 oktober in de krant komen, ook zal een interview met Yvonne in het Nederlands Dagblad komen van zaterdag 3 oktober.

Wanneer er vragen zijn of ideeën dan horen wij die graag

Hartelijke groet,
Annemarie, Beatrix en Stefanie

annemarie@caleidoscoop.nl
beatrix@caleidoscoop.nl
stefanie@caleidoscoop.nl
Caleidofoon: 033-8200208, keuzemenu 5

/Update: de term ‘ritueel misbruik’ is aangepast naar ‘bizarre en sadistische vormen van misbruik’. Ritueel misbruik is daar een onderdeel van.

Brief aan minister Grapperhaus tbv werking LEBZ (formaat PDF / 361 KB)