Deze week heeft de aftrap plaatsgevonden van de pilot ‘Het inzetten van Virtual Reality (VR) Exposure Therapie bij angst- en fobie behandelingen’ bij metGGZ (Limburg). Zeven behandelaren hebben een training gevolgd en gaan gedurende een jaar aan de slag gaan met het inzetten van VR tijdens angst- en fobiebehandelingen.

Mensen met angstklachten worden behandeld door hen stap voor stap bloot te stellen aan datgene waar ze angstig van worden (exposure). In een behandeling gaan mensen situaties aan die hen voldoende, niet te veel, angstig maken. Met behulp van Virtual Reality kunnen deze situaties ook in de behandelkamer heel specifiek worden nagebootst. Virtual Reality is effectief gebleken in de behandeling van (sociale) angst, paniekklachten en achterdocht.

Meer weten over Virtual Reality (VR)?
Bekijk hier hoe Virtual Reality ingezet kan worden in de GGZ, zowel voor cliënten als voor hulpverleners. Dit Youtube-filmpje geeft een overzicht met links en uitleg over verschillende manieren waarop VR kan worden ingezet.

Dankzij nieuwe, moderne technologie kan de exposure therapie onder begeleiding van de psycholoog in de veiligheid en privacy van de spreekkamer plaatsvinden, zonder dat je hiervoor de deur uit hoeft. De techniek maakt het mogelijk om de situatie helemaal op maat voor jou aan te bieden en waar nodig aan te passen. De behandelaar ziet ook wat jij ziet bij de exposure en kan het aantal virtuele karakters (of andere omgevingsfactoren) direct beïnvloeden, evenals de weergegeven emoties en gedragingen.

Bron: MetGGZ.nl